Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

+ π. Πλακίδας ...

 Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Αρχιμανδρίτης
π. Πλακίδας Ντεσέιγ
Χθες, 7 Ιανουαρίου 2018, την ημέρα που η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Σύναξη του Τιμίου Προδρόμου, εκοιμήθη εν Κυρίω ο αρχιμανδρίτης π. Πλακίδας Ντεσέιγ σε ηλικία 91 ετών.
Ο π. Πλακίδας είχε γεννηθεί στις 16 Απριλίου του 1926 στο Issy-les-Moulineaux της Γαλλίας. Το 1942, στην ηλικία των 16 ετών, έγινε μοναχός στοο κιστερσιανό Μονοναστήρι του Bellefontaine. Το 1966 μαζί με φίλους του μοναχούς συνέστησαν αδελφότητα που ακολουθούσε το βυζαντινό μοναστικό τυπικό στην Aubazine στο Corrèze. Το 1977 οι μοναχοί αυτοί αποφάσισαν να προσέλθουν στην Ορθοδοξία. Έγιναν δεκτοί από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 19 Ιουνίου 1977 και το Φεβρουάριο του 1978 εκάρησαν μοναχοί στην ουρανοβάμονα Ιερά Μονή της Σίμωνος Πέτρας στο Άγιο Όρος.
Στη συνέχεια, o π. Πλακίδας επανέρχεται στη Γαλλία με την προτροπή και ευχή του Γέροντος Αιμιλιανού, ηγουμένου της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, με σκοπό τη δημιουργία μοναστικού καθιδρύματος το οποίο θα ήταν μετόχι της Μονής. Οι πατέρες Πλακίδας και Σεραφείμ εγκαινίασαν το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου την 14η Σεπτεμβρίου του 1978, σε ένα ερειπωμένο κτίριο στο Saint Laurent en Royans, σε μια άγρια ​​κοιλάδα του Vercors. Μέσα από αυτήν την αδελφότητα, γεννήθηκε το μοναστήρι της Προστασίας της Μητέρας του Θεού, το οποίο αργότερα ήταν γνωστό ως το μοναστήρι του Solan.
Ο πατέρας Πλακίδaς δίδαξε πατρολογία στο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι. Είναι επίσης ιδρυτής της συλλογής «Spiritualité orientale» των εκδόσεων του Αββαΐου του Bellefontaine. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων για την ιστορία του μοναχισμού και της ορθόδοξης πνευματικότητας. Το πιο γνωστό από τα βιβλία του το οποίο έχει μεταφραστεί και στα Ελληνικά είναι: «Η πορεία μου προς την Ορθοδοξία».
Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου.
Ας έχουμε την ευχή του!
Αιωνία του η μνήμη!


ΠΗΓΗ: https://www.vimaorthodoxias.gr/
Σημεἰωση ἀπό τόν "ΠΑΤΜΙΟ":  Πρίν ἀπό λίγα χρόνια εἶχε ἐπισκεφθεῖ τό Νησί μας ὁ ἀείμνηστος Γέροντας, προκειμένου νά προσκυνήσει τά ἱερά Σεβάσματα τοῦ Τόπου μας. Παρέμεινα μάλιστα γιά ὀλιγοήμερη ἀνάπαυση, ἄν θυμᾶμαι καλά, στοῦ Γροίκου, ἐκδηλώνοντας συνεχῶς τόν σεβασμό του καί τήν εὐλάβειά του πρός τό Ἱερό Σπήλαιο καί τά Μοναστήρια μας. Πνευματικά του παιδιά, ὁ Δ. καί ἡ Α. ζοῦν μεγάλο μέρος τοῦ ἔτους στό Νησί μας, βιώνοντας συνεχῶς τή Λατρευτική καί πνευματική ζωή, ὅπως τούς δίδαξε ὁ πνευματικός τους. Αἰωνία Του ἡ μνήμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου