Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

"ΠΑΣΑΠΝΟΑΡΙΑ" Γ' ΗΧΟΥ.

 "ΠΑΣΑΠΝΟΑΡΙΑ" Γ' ΗΧΟΥ.
ΨΑΛΛΕΙ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ 
ΤΑ ΠΑΣΑΠΝΟΑΡΙΑ ΤΟΥ Γ' ΗΧΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΑΘ.ΚΑΡΑΜΑΝΗ.

Ευλογήσω τον Κύριον ...

 Ευλογήσω τον Κύριον εν παντί καιρώ...
Εκλογή στίχων από τον 33ο Ψαλμό του Δαβίδ με κράτημα τεριρεμ σε μελοποίηση του αειμνήστου Εμμανουήλ Χατζημάρκου.
Εκδήλωση που έγινε στην κατάμεστη από κόσμο Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας προς τιμήν του αειμνήστου μεγάλου Πρωτοψάλτη-Χοράρχη-Μουσικοδιδασκάλου και Συνθέτη Εμμανουήλ Χατζημάρκου. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Δράμας και ο Βυζαντινός Χορός "Οι Δομέστικοι της Δράμας".
Κυριακή 28 Απριλίου 2004, Δημοτικό Ωδείο Δράμας.
Ήταν μεγάλη τιμή για τη Δράμα, για τους φιλόμουσους της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας, για τα μέλη του Βυζαντινού Χορού "Οι Δομέστικοι της Δράμας" και τους Ιδρυτές και Χοράρχες του Γρηγόρη και Πέτρο Παπαεμμανουήλ, η
παρουσία της χαρισματικής προσωπικότητας του αειμνήστου Μεγάλου Δασκάλου Μανώλη Χατζημάρκου, ενός από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεότερης Μουσικής Ιστορίας του Έθνους και του Γένους μας.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Ο Ναός της του Θεού Σοφίας


Βαρθολομαίος για Αγία Σοφία: 
Ζητώ σεβασμό προς τη χριστιανική πίστη

vartholomaios

Σεβασμό προς τη χριστιανική πίστη «και προς τους τόπους λατρείας των πατέρων μας» αξίωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην Αγία Σοφία.
«Σεβόμεθα την πίστη τους» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στους μουσουλμάνους, με αφορμή τη γιορτή του Ραμαζανιού που τελείωσε την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε από τους μουσουλμάνους να επιδείξουν «σεβασμό» και προς τη χριστιανική πίστη «και προς τους τόπους λατρείας των πατέρων μας», καθώς κατά τον ένα μήνα που διήρκεσε το Ραμαζάνι η τουρκική κρατική τηλεόραση μετέδιδε κάθε νύχτα ζωντανή εκπομπή από την Αγία Σοφία, όπου διαβαζόταν και το κοράνι.
Μιλώντας προς το εκκλησίασμα στο ναό της Αγίας Κυριακής Κοντοσκαλίου στην Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε «Τους ευχόμεθα εις τας μεγίστας εορτάς της πίστεώς τους. Σεβόμεθα την πίστη τους» και πρόσθεσε: «έχουμε την αξίωσιν να σέβονται και εκείνοι την δική μας πίστη, αλλά να σέβονται και τους τόπους λατρείας των πατέρων μας».

Ο Βαρθολομαίος έκανε λόγο για ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού προς την πίστη και τους ιερούς χώρους, ιδιαίτερα μάλιστα για «μνημεία ωσάν την Αγίαν Σοφίαν, τα οποία έβαλαν την σφραγίδα τους όχι μόνον εις την αρχιτεκτονικήν της χριστιανικής Εκκλησίας διά μέσου των αιώνων, αλλά και εις την ιστορίαν και εις την αυτοσυνειδησίαν ενός ολοκλήρου λαού, του ιδικού μας λαού».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε επίσης ότι «κάθε παρέκκλισις από αυτήν την αξίωσίν μας σεβασμού και τιμής προς τους ιερούς χώρους της πίστεώς μας αποτελεί προσβολήν δι’ ημάς, διά τον παγκόσμιον πολιτισμόν, διά την παγκόσμιον πολιτιστικήν κληρονομίαν, την οποίαν μία δημοκρατική χώρα ωσάν την Τουρκίαν πρέπει να σέβεται και να τιμά και να μην προσβάλλει μίαν, μικράν έστω, μερίδα των πολιτών της, δηλαδή των κατοίκων αυτής της χώρας».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τσούχτρα;


Σας τσίμπησε τσούχτρα; 
Δείτε τί πρέπει να κάνετε
tsouxtra

Και ξαφνικά, εκεί που κολυμπούσατε αμέριμνοι στα γαλαζοπράσινα νερά, εκεί που απολαμβάνατε τις διακοπές σας στη θάλασσα, μακριά από το άγχος της καθημερινότητας, ένας αφόρητος πόνος, ένα κάψιμο, σαν πυρωμένο σίδερο, στο πόδι, ή στο χέρι, ή στην κοιλιά, σας επανέφερε στην πραγματικότητα. Τσούχτρα. Και τώρα τι κάνουμε;
Πως αντιμετωπίζουμε το τσίμπημα της τσούχτρας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, όπου πολλές παραλίες έχουν γεμίσει από αυτές. Καταρχήν ψυχραιμία, εάν δεν είστε αλλεργικοί, ο αφόρητος ομολογουμένως πόνος, δεν πρέπει να σας πανικοβάλει. Βγείτε από την θάλασσα, ελέγξτε το σημείο που η τσούχτρα έχει αφήσει τα γεμάτα με δηλητήριο πλοκάμια της και κάντε τα εξής:
– Απομακρύνετε τα από την επιδερμίδα σας αργά και με προσοχή. Μην το κάνετε με γυμνά δάχτυλα, γιατί τα πλοκάμια θα κολλήσουν και στα δάχτυλα σας. Μην πανικοβληθείτε από την “κοκκινίλα” που θα δείτε στην επιδερμίδα σας.
– Αμέσως μετά ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό επάνω στην περιοχή που σας τσίμπησε η τσούχτρα. Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε άμμο στην χούφτα σας και πολύ απαλά να τρίψετε το σημείο. Θα πονάει κάπως αλλά είναι απαραίτητο για να απομακρυνθούν τα πλοκάμια. ΠΡΟΣΟΧΗ: σε καμία περίπτωση μην ρίξετε επάνω στο δέρμα, εκεί που σας τσίμπησε τσούχτρα, νερό της βρύσης, γλυκό νερό. Όσα από τα δηλητηριώδη κεντριά δεν έχουν σπάσει, με το γλυκό νερό θα σπάσουν και θα χυθεί περισσότερο δηλητήριο μέσα σας.
– Στη συνέχεια βάλτε επάνω κάτι παγωμένο. Πάγο, ή έστω ακουμπήστε ένα παγωμένο μπουκάλι. Θα περιοριστεί το οίδημα, η κοκκινίλα και ο πόνος.
– Το επόμενο που θα πρέπει να σας απασχολήσει θα είναι το κάψιμο, ή το τσούξιμο και η φαγούρα. Καλό θα είναι πάντα να έχετε στο φαρμακείο κορτιζονούχο κρέμα για τέτοιες περιπτώσεις. Αλείψτε τη επάνω στο σημείο. Εάν δεν έχετε τέτοια κρέμα βρείτε ξύδι. Διαλύστε ένα μέρος ξυδιού σε 3 μέρη νερού και τοποθετήστε με κομπρέσες το διάλυμα αυτό, στην πληγή. Θα σας ανακουφίσει.
– Εάν το σημείο που σας έχει τσιμπήσει μια τσούχτρα είναι πολύ μεγάλο, πηγαίνετε σε ένα φαρμακείο και πάρτε αντισταμινικά χάπια. Βοηθούν.
Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο τσίμπημα της τσούχτρας. Τότε η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη και πρέπει άμεσα να πάτε σε κάποιο νοσοκομείο, ή Κέντρο Υγείας. Αν δεν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί, αλλά παρόλα αυτά έχετε έντονα συμπτώματα, όπως, ναυτία, ή δυσκολία στην αναπνοή, ή ζαλίζεστε και πέφτει η πίεση σας, ή σας έπιασε ταχυκαρδία, ή θέλετε να κάνετε εμετό, τότε ΑΜΕΣΩΣ να σπεύσετε στον γιατρό.
iatropedia.gr

Η συμπεριφορά των παιδιῶν



Μικρές κακές συμπεριφορές των παιδιών
που δεν πρέπει, με κανέναν τρόπο, να ενθαρρύνουμε
Όλοι οι γονείς ανησυχούν όταν παρατηρούν στο παιδί τους αυξημένη επιθετικότητα ή συστηματική αγένεια. 
Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές, μικρές κακές συμπεριφορές που «δεν τις πιάνει το μάτι» μας εύκολα, που συνηθίζουμε να αγνοούμε ή να μας φαίνονται χαριτωμένες κι όμως, δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής μας. 
Ιδού μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
  • Διακόπτει συνεχώς όταν μιλάτε
Γιατί δεν πρέπει να το αγνοούμε: 
Το παιδί ίσως είναι φοβερά ενθουσιασμένο και θέλει οπωσδήποτε να μοιραστεί μαζί σας μια πληροφορία ή να κάνει επειγόντως μια ερώτηση, όμως με το να επιτρέπετε να διακόπτει επανειλημμένα τις συζητήσεις σας δεν του μαθαίνετε τον σωστό τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στους ανθρώπους. 
Μ' αυτό το τρόπο, το παιδί σταδιακά ίσως νομίσει ότι έχει κάθε δικαίωμα να αποζητά την προσοχή των άλλων ανά πάσα στιγμή και δεν θα μάθει να διαχειρίζεται τα έντονα συναισθήματά του.
Τι μπορούμε να κάνουμε: 
Μιλήστε ήρεμα και ανοιχτά στο παιδί για τη σημασία του σεβασμού και της υπομονής. Εξηγήστε του ότι θα έχει όλη σας την προσοχή αμέσως μόλις τελειώσει η κουβέντα σας -εκτός φυσικά αν πρόκειται για κάποια αδήριτη ανάγκη. Δείτε εδώ μια απλή, αποτελεσματική και δοκιμασμένη τεχνική που θα βοηθήσει το παιδί να μάθει να μη διακόπτει, χωρίς να νιώσει ότι το παραμελείτε.
  • Κάνει ότι δεν ακούει
Γιατί δεν πρέπει να το αγνοούμε: 
Αν χρειάζεται να πείτε δύο, τρεις ή επτά φορές στο παιδί να βάλει τα παπούτσια του ή να μπει στο αυτοκίνητο, στέλνετε το μήνυμα ότι δεν πειράζει να σας αγνοεί και ότι εκείνο είναι ο «αρχηγός». Λέγοντας το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, το παιδί απλώς περιμένει την επόμενη προειδοποίηση/«εντολή», αντί να δίνει τη δέουσα προσοχή από την πρώτη φορά. 
Για εκείνο, ίσως, καθημερινά πράγματα γίνονται ένα παιχνίδι εξουσίας στο οποίο κερδίζει έδαφος φέρνοντας εν τέλει τη μαμά και τον μπαμπά «στα μέτρα του».
Τι πρέπει να κάνουμε:
Αντί να φωνάζετε από το παραδιπλανό δωμάτιο ξανά και ξανά, κάντε τον κόπο να πλησιάσετε το παιδί, να σκύψετε και με ήρεμη και σταθερή φωνή να του ζητήσετε κοιτώντας στο στα μάτια αυτό που θέλετε. 
Κλείστε την τηλεόραση, αγγίξτε το στον ώμο, πείτε το όνομά του και χρησιμοποιήστε τον... μαμαδίστικο τόνο σας για να κερδίσετε την προσοχή του και να πατάξετε το χιλιοτραγουδισμένο φαινόμενο της επιλεκτικής ακοής.
  • Μικρά ψεματάκια
Γιατί δεν πρέπει να το αγνοούμε: 
Μπορεί να μοιάζει ασήμαντο, όμως, αν το παιδί λέει, για παράδειγμα, ότι ναι, τακτοποίησε το δωμάτιό του, ενώ στην πραγματικότητα έχει απλώς «καταχωνιάσει» όλα τα παιχνίδια κάτω απ' το κρεβάτι ή περιγράφει στους φίλους του μια σούπερ μέρα στο Λούνα Παρκ που ποτέ δεν υπήρξε, τότε αξίζει την προσοχή και τη διαχείρησή μας. 
Επιτρέποντας τα μικρά ψέματα, ανοίγουμε το δρόμο για να γίνει το ψέμα συνήθεια και δίνουμε στο παιδί την εντύπωση ότι εγκρίνουμε την τακτική της μισής αλήθειας ή του αθώου ψέματος προκειμένου να φανούμε σωστοί ή καλύτεροι.
Τι μπορούμε να κάνουμε: 
Κάθε φορά που το παιδί συλλαμβάνεται επ' αυτοφώρω να λέει ένα μικρό ψέμα, εξηγήστε του με ψυχραιμία ότι η συμπεριφορά του είναι λάθος. 
Θυμίστε του ότι ούτε στο ίδιο αρέσει να του λένε ψέματα, εξηγήστε ότι έτσι υπάρχει ο κίνδυνος οι άνθρωποι να μην το πιστεύουν ποτέ (μπορείτε εδώ να πείτε δυο λόγια και για τον γνωστό μύθο του ψεύτη βοσκού) και ψάξτε το κίνητρο πίσω από το μικρό ψεματάκι. 
Τις περισσότερες φορές, για ένα ψέμα, ευθύνεται το ίδιο, αν όχι περισσότερο, αυτός που το ακούει παρά αυτός που το λέει.
  • Κακές λέξεις
Γιατί δεν πρέπει να το αγνοούμε: 
Τα παιδιά ρουφούν πληροφορίες και ερεθίσματα απ' το περιβάλλον τους, τις ενσωματώνουν και τις αναπαράγουν πριν προλάβεις να ανοίξεις και να κλείσεις τα μάτια σου. Δεν είναι σπάνια η περίπτωση όπου ένα παιδί λέει μια κακιά λέξη που άκουσε και οι γονείς το βρίσκουν διασκεδαστικό και χαριτωμένο, επιβραβεύοντας έτσι έμμεσα την βωμοχολία. 
Κάποιες λέξεις όμως (δεν) είναι μόνο (ή μήπως «ούτε»;) για τους μεγάλους και οι βρισιές είναι αντιαισθητικές, προσβλητικές και ανάρμοστες -ιδίως για ένα παιδικό στόμα.
Τι μπορούμε να κάνουμε: 
Κατ' αρχάς να βάλουμε πιπέρι στο δικό μας στόμα, μιας και το πιθανότερο είναι ότι εμείς δώσαμε το κακό παράδειγμα. Εν συνεχεία, να αναζητούμε τα αίτια της συμπεριφοράς. 
Πρόκειται για απλή μίμηση, για συσσωρευμένο θυμό ή για προσπάθεια του παιδιού να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής; 
Εξηγήστε, όταν πρωτοειπωθεί η κακή λέξη, ότι δεν πρέπει να τη χρησιμοποιεί και καταστήστε σαφές ότι αυτό είναι ένας απαράβατος κανόνας
Αν η προσπάθειά σας πέσει στο κενό και το παιδί συνεχίσει να επαναλαμβάνει απαγορευμένες λέξεις, τότε αγνοήστε τις εντελώς και αδιαφορήστε, ούτως ώστε να την ξεχάσει ή να μη θελήσει να την ξαναπεί εφόσον δεν προκαλεί καμιά αντίδραση.

Φοίβη Γλύστρα

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Πάτμος



 Πάτμος
Γράφει η Μιλένα Αποστολάκη


    

Σπάνια ένα νησί συνδυάζει τόσο πολλά στοιχεία ώστε να αποτελεί ιδανικό προορισμό για κοσμοπολίτες, για εναλλακτικούς, για νέους, για ώριμους, για όσους αναζητούν ξεκούραση, για clubbers, αλλά ακόμα και εκείνους που είναι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού! Αυτή είναι η Πάτμος.
Για έναν περίεργο λόγο μού αρέσει που δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση για την Πάτμο. Μου αρέσει που θα κοιμηθώ στο καράβι και θα ξυπνήσω αντικρίζοντας το πρωί το λιμάνι της Σκάλας. Κάπως έτσι φτάνει κανείς στο νησί της Αποκάλυψης.
Η πρώτη εικόνα στη δική μου μνήμη, κάτι σαν καρτ ποσταλ του παρελθόντος, είναι ο μεσαιωνικός οικισμός της Χώρας. Χτισμένος αμφιθεατρικά, με μοναδική πανοραμική θέα στη Σκάλα, αποτελεί μαζί με το μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου και το σπήλαιο της Αποκάλυψης, μια σπηλιά 4 μέτρα κάτω από τη γη όπου ο Ιωάννης έγραψε την «Αποκάλυψη», μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Παντού σοκάκια και πεζόδρομοι με καλντερίμια γύρω από τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που βρίσκεται στο κέντρο. Παντού θολωτά περάσματα που αγκαλιάζουν το μοναστηριακό κάστρο, διώροφα αρχοντικά σπάνιας αρχιτεκτονικής ομορφιάς και μικρές πλατείες που οδηγούν στη μεγάλη πλατεία της Αγίας Λεβίας, το στέκι των συναντήσεων, το πέρασμα όλων για βόλτα και καλό μαγειρευτό φαγητό.
Αποφεύγοντας τις οργανωμένες παραλίες και τις ανέσεις τους κατηφορίζω πάντα το μονοπάτι που οδηγεί στην Ψιλή Άμμο, την παραλία με τα αρμιρίκια στην οποία οι «τεμπέληδες» καταφθάνουν με τα καΐκια. Κολυμπάω πάντα και στη Λάμπη με τα ωραία βότσαλα, που σταμάτησα να μαζεύω γιατί κάποτε τα παιδιά από την ταβέρνα της παραλίας μού είπαν αστειευόμενοι ότι τώρα πια τα ξεχωριστά βότσαλα χάθηκαν γιατί τα μάζεψαν όλα οι τουρίστες. Παίρνω το καΐκι και πάω στους Αρκιούς, στο Μαράθι, στους Λειψούς κι όταν θελήσω κοσμοπολίτικη αμμουδιά τρέχω για ξαπλώστρα στον Κάμπο.
Στην Πάτμο η κακογουστιά είναι εξαίρεση και έτσι το καθετί μπορεί να αποτελέσει μια μικρή απόλαυση. Κι όταν το ταξίδι τελειώνει και η επιστροφή ξεκινά, νιώθεις ότι ο τόπος αυτός, που γέννησε τον Εμμανουήλ Ξάνθο, σου έδωσε ενέργεια και δύναμη πολλή!
*Η Μ.Α. είναι πρώην υπουργός.

http://m.athensvoice.gr/