Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

π. Νικόλαος Τζώρτζης



Η Ι.Μ. Γερμανίας τίμησε τον διάκονο π. Νικόλαο Τζώρτζη
Γράφτηκε από: π. Απόστολος Μαλαμούσης. Κυριακή, 28 Ιούνιος 2015
·        
diakonos-1
Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας τίμησε σήμερα τον ιερολογιώτατο διάκονο π. Νικόλαο Τζώρτζη με το Χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, το ανώτατο παράσημο της Μητροπόλεως Γερμανίας, για τα εξήντα χρόνια άοκνης και καρποφόρου διακονίας του στον αμπελώνα του Κυρίου.
Η τιμητική διάκριση έλαβε χώρα στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αριανζού κ. Βαρθολομαίο, μετά τη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Θεοφιλέστατος, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βαυαρίας, πρωτοπρεβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, τον ιερατικώς προιστάμενο του ναού, πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βλέτση και τον διάκονο Γεώργιο Σιώμο.
Στη προσφώνησή του ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις θερμές ευχές και την αμέριστη αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου και αναφέρθηκε, σε τρεις αρετές που διακρίνουν τον τιμώμενο π. Νικόλαο, την αγάπη, την πίστη και την ταπείνωση, αρετές που διέκριναν και τον εκατόνταρχο της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος.
Εκ μέρους της ενορίας Αγἰων Πάντων ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, επέδωσε στον π. Νικόλαο μια εικόνα των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ως ευλογία και ενθὐμηση για την ημέρα της χειροτονίας του εις Διάκονο στις 29 Ιουνίου 1955 και ένα κερί με παραστάσεις της πόλης Μονάχου, ως δείγμα της πολυετούς βιωτής του και διακονίας του στον ορθόδοξο ελληνισμό στη πόλη αυτή.
Στην αντιφώνησή του ο π. Νικόλαος ευχαρίστησε τον Τριαδικό Θεό και την Υπεραγία Θεοτόκο για τη πλουσιοπάροχη ευλογία που βίωσε και βιώνει στη ζωή του και αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε πρόσωπα και σε γεγονότα που σημάδευσαν την εκκλησιαστική του διακονία.
Ευχαρίστησε τη Μονή της μετανοίας του, την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Πάτμου, την ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και ιδιαίτερα τον Ποιμενάρχη Σεβ. κ. Αυγουστίνο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θερμών κ. Δημήτριο, όλους τους εν Μονάχου κληρικούς, καθώς επίσης και τον Μητροπολίτη της ιδιαίτερης πατρίδας του, τον Σεβ. Σπάρτης κ. Ευστάθιο, τον αρχιερατικό Επίτροπο, Αρχιμανδρίτη π. Γεράσιμο Πετρολέκα και τον καθηγούμενο της ιεράς Μονής Αγίων Σαράντα Μαρτύρων Σπάρτης, π. Εφραίμ.
Ο κατάμεστος από πιστούς ναός των Αγίων Πάντων σείστηκε από τις ισχυρές αναφωνήσεις του ΑΞΙΟΣ και τα χειροκροτήματα που συνόδευσαν τις προσφωνήσεις του θεοφιλεστάτου και του πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Βλέτση και την αντιφώνηση του τιμωμένου π. Νικολάου Τζώρτζη.
Μετά την τιμητική διάκριση ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα της ενορίας, ενώ το εσπέρας της ιδίας ημέρας παρετέθη δείπνο προς τιμή του π. Νικολάου. Στο δείπνο παρεκάθεσαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αριανζού κ. Βαρθολομαίος, οι κληρικοί και τα μέλη των εκκλησιαστικών επιτροπών και της Ορθοδόξου Διακονίας των ενοριών Μονάχου, οι καθηγητές της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής Μονάχου κ.κ. Αθανάσιος Βλέτσης και Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος κ.α.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αρίστης κ. Βασίλειος, Λεύκης κ. Ευμένιος και Αριανζού κ. Βαρθολομαίος, και άπαντες οι κληρικοί της Μητροπόλώς μας συγχαίρουν τον π. Νικόλαο για το 60ο ιωβηλαίο, τον ευχαριστούν θερμά και του εύχονται έτη πολλά και ευλογημένα.
Λίγα λόγια για τον π. Νικόλαο Τζώρτζη:
Ο π. Νικόλαος γεννήθηκε στο Κυπαρίσσιο Λακωνίας και από μικράς ηλικίας η μακαριστή μητέρα του τον επέδωσε στη πνευματική και εκκλησιαστική φροντίδα του επίσης μακαριστού συντοπίτη της, Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Α’ (Παπαγεωργίου).
Μετά τη μοναχική του κουρά στην Ιερά Μονή Πάτμου, χειροτονήθηκε στη Θεσσαλονίκη στον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης σε ηλικία 22 ετών στον ιερό ναό της Αχειροποιήτου και υπηρέτησε πιστά τον γέροντά του, Μητροπολίτη Παντελεήμονα, τόσο κατά τη διάρκεια της αρχιερατικής του ποιμαντορίας στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όσο και στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν για εκείνο και τη συνοδεία του, μέχρι και της τελευτής του.
Με προτροπή του τότε επίσης πνευματικού του αδελφού π. Δημητρίου Γρόλλιου μετεβη στο Στρασβούργο και ακολούθως στο Μόναχο, όπου και υπηρέτησε επι δεκαετίες την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας ως Διάκονος και τα ελληνικά σχολεία Μονάχου ως θεολόγος εκπαιδευτικός.
 diakonos-2
Μετά τη συντοξιοδότησή του, ως εκπαιδευτικού, παρέμεινε στο Μόναχο και διακονεί μέχρι σήμερα τις ενορίες Μονάχου με το κήρυγμα, τις ιερές ακολουθίες, τη λατρευτκή ζωή και τη συμμετοχή του σε διαλέξεις και πολυποίκολες εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητροπόλως μας στο Μόναχο „Οικουμενικός Παριάρχης Βαρθολομαίος».
ΠΗΓΗ: http://www.romfea.gr/
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΠΑΤΜΙΟ" : Ο π. Νικόλαος είναι απόφοιτος της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου