Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ο Πατέρας!

Όσα χρειάζονται τα παιδιά από τους μπαμπάδες

Μέχρι πρόσφατα, ο ρόλος του πατέρα στην διαπαιδαγώγηση
του παιδιού θεωρούνταν δευτερεύουσας σημασίας.


 
Προφανώς γιατί επικρατούσε η άποψη ότι η επίδρασή του έχει μικρότερη σημασία από εκείνη της μητέρας.

Σήμερα, είναι σαφές ότι η αλληλεπίδραση πατέρα-παιδιού είναι πολύ σημαντική και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα του παιδιού.

Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Scientific American Mind, οι πατεράδες το 1965 ξόδευαν λιγότερο από 3 ώρες την ημέρα στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους με το ποσοστό αυτό να φτάνει στις 6,5 ώρες το 2000.
Σήμερα ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα παιδιά  χρειάζονται και έχουν την επιρροή του πατέρα, την υποστήριξη και την αγάπη του.


Εκτός όμως από τις βασικές ανάγκες, ο μπαμπάς πρέπει να παρέχει τα ακόλουθα 7 πράγματα:

Χρόνος

Ο χρόνος είναι ένα πολύτιμο αγαθό και είναι κάτι που δεν μπορεί να αναπληρωθεί. Μην προσπαθήσετε να διακρίνετε την ποιότητα μεταξύ της ποσότητας από τον χρόνο που διαθέτετε. Κάθε φορά που αφιερώνετε χρόνο στα παιδιά είναι ποιοτικός. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι αποτελούν προτεραιότητα στη ζωή σας. Δείξτε τους πόσο πολύτιμοι είναι για εσάς. Διαβάστε ένα βιβλίο, πηγαίνετε μια βόλτα στη θάλασσα, παίξτε μαζί τους και προπαντός  ακούστε τις ανησυχίες τους.

Σοφία και Γνώση

Τι καλύτερο για έναν μπαμπά από το να μοιραστεί τη σοφία και τη γνώση που διαθέτει με τα παιδιά του; Με το να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς για τις εμπειρίες σας μπορείτε να αποτρέψετε τα παιδιά σας να κάνουν τα λάθη που κάνατε. Μην αποθαρρύνεστε αν δεν ακολουθούν πάντα τις συμβουλές σας. Με τον καιρό και αφού ωριμάζουν θα αφουγκράζονται τα λόγια σας και θα τα «περάσουν» στα δικά τους τα παιδιά. 

Καθοδήγηση

Τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση και ενθάρρυνση από τον πατέρα για να αντιμετωπίσουν  αποτελεσματικά όλα τα εμπόδια που θα συναντήσουν στη ζωή τους. Όχι βέβαια έτοιμες λύσεις, αλλά τα ερεθίσματα εκείνα που θα τα οδηγήσουν να ανακαλύψουν μόνα τους τις λύσεις που χρειάζονται.

Ενθάρρυνση

Τα λόγια έχουν δύναμη. Μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού, την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό σας και την εξωστρέφεια του. Ωστόσο, πολλοί μπαμπάδες είναι φειδωλοί με τις λέξεις και ξεχνάνε πόσο σημαντικό είναι να μιλάνε με τα παιδιά τους. Προσπαθήστε να είστε γενναιόδωροι με τα λόγια σας και να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακόμα και όταν αποτυγχάνουν, θέλουν να ξέρουν ότι εξακολουθείτε να πιστεύετε σε αυτά. Φράσεις τύπου «Είμαι περήφανος για σένα», «Τι πιστεύεις εσύ;», «Πιστεύω ότι θα τα καταφέρεις» σημαίνουν πολλά για ένα παιδί.

Προστασία

Τα παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη να γνωρίζουν ότι ο μπαμπάς τους αποτελεί πηγή προστασίας και ασφάλειας. Όταν όμως εδραιωθεί αυτή η αίσθηση της ασφάλειας τότε πρέπει η οικογένεια, να τα «σπρώξει» να ανακαλύψουν τον κόσμο, πέρα από το «δίχτυ προστασίας» που προσφέρει ο περίγυρος.

Υπομονή

Η υπομονή είναι μια αρετή που μπορεί εύκολα να εξαντληθεί όταν υπάρχουν παιδιά, αφού τη δοκιμάζουν συνεχώς. Όμως ο μπαμπάς οφείλει να μάθει να ελέγχει τα συναισθήματά του και να απαντάει με υπομονή και αγάπη στα ερωτήματα των παιδιών. Αν κυριαρχήσει αυτή η ικανότητα, πατέρας και παιδιά  θα αποκομίσουν τεράστια οφέλη και θα αναπτύξουν μια στενότερη σχέση.

Αγκαλίτσες και φιλάκια

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να αισθάνονται την αγάπη του μπαμπά. Οι αγκαλιές και τα φιλιά θα τα παρηγορήσουν τις δύσκολες στιγμές και θα τα κάνουν να αισθάνονται ασφάλεια. Όταν τους τα στερείτε τα παιδιά νιώθουν παραμελημένα. Εκδηλώστε λοιπόν τα συναισθήματα σας, δείξτε αγάπη, τρυφερότητα, στοργή για να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά.
ΠΗΓΗ:http://hamomilaki.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου