Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Ἱερό Σπήλαιο τῆς Ἀποκαλύψεως



konsolas
Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναδεικνύοντας το ζήτημα της ολοκλήρωσης των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης της Ιεράς Μονής της Αποκάλυψης στην Πάτμο.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι το έργο αυτό ξεκίνησε από τις αρχές του 2000 ενώ το 2011 συνεχίστηκε με την ένταξή του στο ΠΕΠ από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και με συνολικό προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.
Κατά την πορεία των εργασιών ανέκυψαν νέες ανάγκες που αφορούν σε απαραίτητες εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου. Με δεδομένο, πλέον, τον κίνδυνο να διακοπεί η πορεία ολοκλήρωσης του έργου, ο κ. Κόνσολας ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση 495.000 ευρώ (όσο και το κόστος των απαιτούμενων εργασιών), προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης της Ι.Μ της Αποκαλύψεως στην Πάτμο.
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
«Το Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως και η Μονή ανήκουν στην Κιβωτό της Ορθοδοξίας. Θεωρώ ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να προχωρήσει στην έγκριση της χρηματοδότησης των εργασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:

                                     
                                         Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: «Ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Αποκαλύψεως»
Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε και από υπομνήματα που έχει υποβάλλει η 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, υπάρχει άμεση ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών αποκατάστασης στην Ιερά Μονή της Αποκαλύψεως στην Πάτμο.
Πρόκειται για ένα έργο που χρονολογείται από τις αρχές του 2000 και όλοι ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με την ένταξη του στο ΠΕΠ Κρήτης και Ν. Αιγαίου από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου το 2011.
Δυστυχώς, κατά την πορεία εκτέλεσης της μελέτης ανέκυψε η ανάγκη πρόσθετων παρεμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 495.000 ευρώ, μαζί φυσικά με τη χρονική παράταση ολοκλήρωσης του έργου.
Η διακοπή των εργασιών είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της Ιεράς Μονής της Αποκαλύψεως, αλλά και στην επισκεψιμότητα της Μονής.
Θεωρώ περιττό να επισημάνω την εμβέλεια και τη σημασία που έχει το μνημείο για την Ορθοδοξία αλλά και για το νησί της Πάτμου.
Εκτιμώ ότι θα πρέπει να αναληφθεί, άμεσα, πρωτοβουλία από την πλευρά σας για να υπάρξει η πρόσθετη χρηματοδότηση αλλά και η παράταση των εργασιών προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Εάν προτίθεται να διασφαλίσει την πρόσθετη χρηματοδότηση των 495.000 ευρώ που απαιτούνται αλλά και την παράταση των εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου της ανάδειξης και αποκατάστασης της Ιεράς Μονής της Αποκαλύψεως στην Πάτμο.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου
ΠΗΓΗ: http://www.patmostimes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου