Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ......



                                   
   ....... της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου            
               ----------------------------------------------------------------------------

Επίσημη τετραήμερη  (21-24/8) επίσκεψη στο νησί μας πραγματοποίησαν , η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Είχαν πολλαπλές επαφές με το Δήμο, με τη Μονή, με φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες του νησιού, μεταξύ αυτών και με την Ένωση μας.  Τα συμπεράσματα της επίσκεψης ήταν λίαν θετικά και ενθαρρυντικά για το νησί μας.
 Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε «σημειολογική» την επίσκεψη αυτή, καθώς είναι η πρώτη κοινή επίσκεψη των 2 Υπουργών στον Ελλαδικό χώρο.
  Ο κάθε  φορέας έθεσε τα προβλήματα και τα αιτήματά του. Κυριάρχησαν τα θέματα της συγκοινωνίας, του Κέντρου, Υγείας, της αφαλάτωσης , των έργων που πρέπει να γίνουν στο λιμάνι και πλείστα άλλα.
 Οι Υπουργοί αναφέρθηκαν στην Πολιτική βούληση των ιδίων και της Κυβέρνησης και με την συνεργασία των  Τοπικών Φορέων , να στηρίξουν και να αναδείξουν την Πάτμο, ως ένα από τους μοναδικούς και καλύτερους προορισμούς στην Ελλάδα, λόγω της ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ και της Θρησκευτικότητας της και έδωσαν έμφαση  στον τουρισμό υψηλού επίπεδου, καθώς και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.  
Επιπρόσθετα ανέφερε η κα Κεφαλογιάννη,  ότι το υπουργείο προγραμματίζει στην Πάτμο «ταξίδια εξοικείωσης» για δημοσιογράφους και ταξιδιωτικούς πράκτορες και την διοργάνωση έκθεσης στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχουν από κοινού η Μονή Πάτμου και η Unesco. Ανέφερε επίσης ότι με το νέο τουριστικό νόμο θα χρειάζονται μόλις τέσσερα (4) έγγραφα για να αποκτηθεί από τους ξενοδόχους σε διάστημα πενήντα (50) ημερών το «Σήμα λειτουργίας».

       Σας παραθέτουμε παρακάτω προς ενημέρωση σας, ένα σχετικό ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς την Υπουργό Τουρισμού , που είχε ετοιμάσει το Δ.Σ. της Ένωση μας, το οποίο αποτέλεσε τη βάση των συζητήσεων μας.

EΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΑΤΜΟΥ                             
Σκάλα  Πάτμος  85500                                                   
Τηλ 22470 31962  31529                               Πάτμος  25-8-2014 
κιν. 6944506108 6944769829                                        
fax 22470 29344                                                    
Romaiou@otenet.gr                                            .
                                                                              Προς                                                                                                                                                      
                                                                              την Υπουργό  Τουρισμού
                                                                              κα Όλγα  Κεφαλογιάννη  

                                                              
ΥΠΟΜΝΗΜΑ της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου
---------------------------------------------------------------------------------------------

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στο νησί μας, όπως επίσης και για την πρόθεσή σας να βοηθήσετε για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξή του. Στο πλαίσιο αυτό, επιγραμματικά, παρατίθενται κατωτέρω, κάποια ζητήματα υψίστης σημασίας:  
                                                 ΓΕΝΙΚΑ    

1) Να προβληθεί η Πάτμος παγκοσμίως, για την μοναδικότητα της, ως νησί με ιδιαίτερη φυσιογνωμία που της δίνει η θρησκευτική παράδοση και να σχεδιαστεί ένα ειδικό ΠΙΛΟΤΙΚΟ σχέδιο ανάπτυξης και ανάδειξής της.
  
Η Πάτμος διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία και τα  πλεονεκτήματα για να χαρακτηριστεί ως νησί ΠΙΛΟΤΟΣ και  να εφαρμοστεί ένα Πιλοτικό Τουριστικό σχέδιο ανάπτυξης και ανάδειξης της.
     Ειδικότερα έχει το προνόμιο να κατέχει 4 παγκοσμίου αξίας μνημεία
 α- Το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης εις το οποίο ο Απόστολος Ιωάννης είδε το  όραμα και έγραψε το προφητικό βιβλίο της Αποκάλυψης
β- την Ιστορικής Μονή του Ιωάννου Θεολόγου (1088) με το περίφημο μουσείο της  που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης
γ- τον οικισμό της Χώρας που είναι διατηρητέος και έχει ανακηρυχθεί από την   UNESCO , μαζί με τα 2 προηγούμενα ως μνημείο παγκοσμίου κληρονομιάς.
δ- τον κόλπο του Γροίκου που πρόσφατα μαζί με το Βοdroum , ανακηρύχθηκε ως ένας από τους ωραιότερους κόλπους του κόσμου.
Η Ελληνική Πολιτεία και η UNESCO έχουν προνοήσει να παραμείνει το νησί μας Ιερό και ταυτόχρονα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ. Άλλα χαρακτηριστικά της Πάτμου είναι η γραφικότητα, η ηρεμία  του τοπίου και η νησιώτικη αρχιτεκτονική. 
Με το πρόγραμμα COESIMA, έχει επιλεγεί μεταξύ των 7 καλύτερων θρησκευτικών μνημείων της Ευρώπης (Altotting, Czestochowa, Fatima, Loreto, Lourdes, Patmos and Santiago of Compostela).
Καλύπτει όλες τις κατηγορίες τουρισμού, όπως τον θρησκευτικό, της αναψυχής, της Κρουαζιέρας, του Θαλάσσιο τουρισμού και είναι ένα ειδυλλιακό νησί για την ΕΛΙΤ του τουρισμού. Δεν είναι τυχαίο που πρόσφατα το περιοδικό FORBES ψήφισε την Πάτμο, ως πρώτο μεταξύ 11 ειδυλλιακών προορισμών της Ευρώπης. 
2) Ένταξη της Πάτμου και της Δωδεκανήσου στο πρόγραμμα προώθησης του ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ  ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 

3) Θεσμοθέτηση της Πάτμου ως Πύλης εισόδου από χώρες της Schengen και άμεση εγκατάσταση  των ανάλογων υποδομών και αδειών και υποστήριξη των ενεργειών για σύνδεση της Πάτμου με την απέναντι των ακτών της Τουρκιάς πόλη των Διδύμων, ως πύλης εισόδου στα πρότυπα της Ρόδου με το Μαρμαρίς και της Κω με το Μπόντρουμ.  

4) Η Πάτμος χρειάζεται άμεσα μέτρα ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ της Τουριστικής περιόδου και μέτρα προσέλκυσης υψηλού τουρισμού.
Σήμερα με 40 ημέρες τουριστική σεζόν δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη ή για βιώσιμο τουρισμό. Για να γίνει αυτό χρειάζονται ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και συγκεκριμένα:
Η θαλάσσια συγκοινωνία είναι το πρώτο και αναγκαίο πρόβλημα της Πάτμου που πρέπει να βελτιωθεί με τις ανάλογες συνδέσεις από Πειραιά,  Σάμο,  Κω  και  Βόρεια Ελλάδα. .
Το δεύτερο αναγκαίο μέτρο είναι το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ που υπολειτουργεί λόγω των κενών σε Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.      
Να προχωρήσει άμεσα η υπάρχουσα σε σχεδιασμό μελέτη Δημοτικού Αεροδρομίου.
Να δρομολογηθούν άμεσα τα Υδροπλάνα, με την κατασκευή των ανάλογων υποδομών στο νησί.
Να λειτουργήσει άμεσα η Αφαλάτωση για να καλυφθεί το νησί από την έλλειψη νερού.
Να προωθηθεί άμεσα και να εγκριθεί το MASTER PLAN του Λιμένος Πάτμου για να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα σε όλο το λιμάνι.
Να διαφημιστεί η Πάτμος ως ειδυλλιακό νησί με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για τουρισμό 8 μήνες το χρόνο. 
               
5) Στήριξη της ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Νησιωτικότητα για μας σημαίνει παρουσία και στήριξη του Δημοσίου στα ακριτικά νησιά .     
Ο νόμος ψηφίστηκε αλλά όταν έρχεται το ίδιο το κράτος και κλείνει στο νησί μας τα γραφεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του Ειρηνοδικείου, της Εφορίας και εν μέρει το ΙΚΑ
Όταν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για  κατοίκους ακριτικών νησιών κάτω  των 3.100 κατοίκων, όπως της Πάτμου καταργούνται και
Όταν ψηφίζονται τα επενδυτικά κίνητρα για μεγάλες μονάδες και για εύρωστες περιοχές και όχι για τα διάσπαρτα ακριτικά νησιά μας, που διαθέτουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε ο νόμος της  νησιωτικότητας  παραμένει μόνο στα λόγια και στα χαρτιά .

                                         ΕΙΔΙΚΑ

6) Να γίνει ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του άρθρου για επενδυτικά κίνητρα στη Πάτμο

Πληροφορούμαστε πως το Υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται στην διαδικασία σύνταξης του Νέου Επενδυτικού πλαισίου-νόμου και σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες και διαρροές, ο νέος νόμος θα κινείται σε διαφορετικούς άξονες σε σχέση με τους προηγούμενους Αναπτυξιακούς νόμους. Σχετικά παρατηρούμε τα εξής:
Η Πάτμος διαθέτει 42 Ξενοδοχεία εκ των οποίων τα 33 είναι 2*. Πρέπει λοιπόν να ληφθούν υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του νησιού και να μπορούν να υπάγονται στα επενδυτικά κίνητρα τα υφιστάμενα ξενοδοχεία 2* για τον εκσυγχρονισμό τους.  Το μέτρο αυτό θα διευκολύνει όλες τις  υφιστάμενες μονάδες να ανακαινισθούν.
Παράλληλα, θα πρέπει να αρθεί για την Πάτμο η απόφαση με αρ. πρωτ. 17829 26-4-2006 των υπουργείων Οικονομικών, Τουρισμού και Περιβάλλοντος που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 574/Β/8/5/2006 και να ισχύσει  η διάταξη της ίδρυσης και επέκτασης από 3* και άνω, όπως προβλέπει ο 3299/2004 Αναπτυξιακός νόμος για όλη την επικράτεια.
  
7) ΕΝ.Φ.Ι.Α.
 Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται λανθασμένη εφαρμογή στον συμπληρωματικό φόρο, όπου ενώ θα έπρεπε να απαλλάσσονται τα ακίνητα των νομικών προσώπων που ιδιοχρησιμοποιούνται ως ξενοδοχεία, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 4223/2013, εντούτοις στις πράξεις προσδιορισμού που εστάλησαν, τους επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος.
Περαιτέρω, τα ξενοδοχειακά ακίνητα που ανήκουν σε ατομικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται φορολογικά ως κατοικίες με αποτέλεσμα ο φόρος που προκύπτει να είναι δυσβάσταχτος, σε πολλές δε περιπτώσεις, να ξεπερνάει και τα ετήσια έσοδα των επιχειρήσεων αυτών. Ο υπολογισμός του Εν.Φ.Ι.Α. των ακινήτων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, θα πρέπει να γίνεται με βασικό κριτήριο την ιδιόχρηση του ακινήτου ως ξενοδοχείου και όχι την νομική μορφή  της λειτουργίας του.

Τέλος, παρακαλούμε  για την στήριξη και διαμεσολάβηση Σας στα συναρμόδια Υπουργεία για  τα αιτήματα μας  που δεν είναι της αρμοδιότητας του Υπουργείου σας.

      Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!                                          

                                         Με εκτίμηση
                                      

                 Η Πρόεδρος                                Ο Γρφαμματέας

     

                        
               Άννα Ρωμαίου                         Ιάκωβος Κουτλάκης

                                    

 


 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου