Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Γέλιο:

Ένα φάρμακο χωρίς παρενέργειες!
 
altΤο γέλιο μπορεί να μας βοηθήσει να εκτονώσουμε το στρες αλλά και να μας κάνει ακόμα και να ερωτευτούμε τον άνθρωπο που μας το προκαλεί. Τι άλλο μπορεί να κάνει για μας;
•    Για την πρόληψη της άνοιας: Η μελέτη Smile (χαμόγελο), που διήρκεσε τρία χρόνια και εξέτασε 36 ιδρύματα για ηλικιωμένους και 400 ενοίκους τους, υπό την εποπτεία του Αυστραλού θεραπευτή Ζαν-Πολ Μπελ και του τμήματος Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας έδειξε ότι το γέλιο μείωσε της επιπτώσεις της άνοιας κατά 20%.
•    Η καλύτερη αντιγήρανση: Το γέλιο μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του στρες, το οποίο συμβάλλει στη δημιουργία ελεύθερων ριζών, που με τη σειρά τους είναι μία από τις βασικότερες αιτίες γήρανσης. Έτσι, αναδεικνύεται σε ένα από τα καλύτερα αντιγηραντικά. Επίσης, με το γέλιο εξασκούνται οι μύες του προσώπου μας και η αναπνοή μας γίνεται πιο βαθιά, με αποτέλεσμα να οξυγονώνονται καλύτερα οι ιστοί, επιβραδύνοντας τη γήρανση. Κι αν φοβάστε για τις ρυτίδες έκφρασης που μπορεί να προκαλεί, σκεφτείτε ότι σίγουρα είναι πιο γοητευτικές από το ζαρωμένο μέτωπο και τα υπόλοιπα σημάδια γήρανσης που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σας «χαριστούν».
•    Φυσικό παυσίπονο: Έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε ότι το γέλιο βοηθάει το σώμα μας να απελευθερώσει ενδορφίνες, χημικές ουσίες που δρουν ως φυσικό αναλγητικό. Όσοι άνθρωποι είχαν γελάσει με την ψυχή τους, υπέφεραν 10% μεγαλύτερο πόνο απ' ότι πριν τους δοθεί το ερέθισμα για να γελάσουν. Αντίθετα, οι εθελοντές που δεν τους δόθηκε κάποια ώθηση να γελάσουν είχαν μικρότερη ικανότητα αντοχής στον πόνο από ότι πριν. Διαφορά φαίνεται ότι έκανε το ξεκαρδιστικό γέλιο και όχι το πιο συγκρατημένο.
alt

•    «Ανεβάζει» τους άντρες: Αν είστε άντρας και θεωρείτε ότι η ερωτική σας ζωή επιδέχεται βελτίωση, ρίξτε το στο γέλιο. Όπως φαίνεται, λειτουργεί και κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, αφού ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό σύστημα προκαλώντας διαστολή των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τα γεννητικά όργανα.
•    Το γέλιο στα νοσοκομεία: Ομάδες γελωτοθεραπείας λειτουργούν σε νοσοκομεία όπου αναρρώνουν παιδιά με σοβαρές ασθένειες ή υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες κλπ. Και όπως δείχνουν όλα τα παιδιά που γελάνε, χρειάζονται λιγότερα αναλγητικά.
•    Ρυθμίζει τις ορμόνες μας: Όπως έχουν δείξει έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, το γέλιο συμβάλλει στη ρύθμιση των ορμονών μας. Έτσι, μειώνει την αδρεναλίνη, την κορτιζόνη και την ντοπαμίνη, που ανεβάζουν το άγχος μας και αυξάνει την έκκριση των ενδορφινών και άλλων ορμονών που μας προκαλούν ένα αίσθημα ευεξίας.
•    Σύμμαχος στο αδυνάτισμα: Όταν γελάμε καταναλώνουμε 20% περισσότερες θερμίδες. Μάλιστα με μία ώρα γέλιου καίμε περίπου 500 θερμίδες, αφού όλοι οι μύες του σώματος βρίσκονται σε κίνηση, γεγονός που σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που γελάει περίπου ένα τέταρτο κάθε μέρα επί έναν χρόνο, μπορεί να χάσει περίπου 2 κιλά ετησίως!
alt

•    Για την υγεία της καρδιάς: Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς σε άτομα που είχαν υποστεί καρδιακά επεισόδια, αυτά ήταν πιο πιθανό να εμφανιστούν στα άτομα που γελούσαν λιγότερο σε σχέση με άλλα. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή το γέλιο μας αποφορτίζει από το στρες που είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβες στο ενδοθήλιο (εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών). Επίσης, το έντονο γέλιο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, δραστηριοποιεί το αυτόνομο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στη μείωση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, μελέτες έχουν δείξει ότι 20 δευτερόλεπτα γέλιου αντιστοιχούν για την καρδιά, με τρία λεπτά γρήγορου βάδην.
•    Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα: Κάθε φορά που γελάμε αυξάνονται τα αντισώματα που κυκλοφορούν στο αίμα μας αλλά και τα λευκά αιμοσφαίρια, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο ανθεκτικοί στις λοιμώξεις.
•    Για καλύτερη πέψη: Το ξεκαρδιστικό γέλιο κινητοποιεί τον πεπτικό σωλήνα με αποτέλεσμα να βοηθάει τη χώνεψη και να καταπολεμά την αεροφαγία και τη δυσκοιλιότητα.
•    Μας γυμνάζει: Το γέλιο γυμνάζει τους κοιλιακούς μυς ενώ αποτελεί μία πολύ καλή αεροβική άσκηση. Συγκεκριμένα, ένα λεπτό γέλιου ισοδυναμεί με 10 λεπτά κωπηλασίας ή 15 λεπτά στατικού ποδηλάτου!
Πηγή: Περιοδικό Forma
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
ΠΗΓΗ:www.ygeiaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου