Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Οικολογικός τρόπος ζωής


Έξι μαθήματα από τα παιδιά
για τον οικολογικό τρόπο ζωής

Τα μωρά έρχονται στον κόσμο με πολύ βασικές ανάγκες. Με το πέρας του χρόνου να παιδιά διαμορφώνονται από τους γονείς, τα μέσα ενημέρωσης και τους υπόλοιπους κοινωνικούς θεσμούς και συνήθως υιοθετούν τον υλιστικό τρόπο ζωής που επιτάσσει η επικρατούσα κουλτούρα.
                  Φυτέψτε μαζί με το παιδί σας σπόρους στη γλάστρα
Από τα παιδιά ωστόσο μπορούμε να μάθουμε πολλά σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και το σεβασμό στη φύση και όσα αυτή προσφέρει.
 Ακολουθούν έξι πράγματα που μπορούμε να μάθουμε από τα παιδιά σχετικά με τον οικολογικό τρόπο ζωής: πράγματα που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη σε ατομικό και παγκόσμιο επίπεδο.
 *Υποστήριξε τους τοπικούς αγρότες και καλλιέργησε τα δικά σου φρούτα και λαχανικά
 Τα περισσότερα μικρά παιδιά λατρεύουν την κηπουρική και ενθουσιάζονται όταν από μικρούς σπόρους βλέπουν με τα μάτια τους να αναπτύσσονται φρούτα και λαχανικά.
 Φυτέψτε μαζί με το παιδί σας σπόρους στη γλάστρα ή τον κήπο σας και μοιραστείτε τον ενθουσιασμό του όταν θα δείτε τα φυτά σας να μεγαλώνουν.
 *Κοίτα, αλλά μην αγγίζεις
 Μεγαλώνοντας, εισβάλουμε ολοένα και συχνότερα στον περιβάλλοντα χώρο. Υιοθετώντας τον κανόνα “Κοίτα, αλλά μην αγγίζεις” διδάσκουμε στα παιδιά μας ένα μάθημα, που ο μοντέρνος άνθρωπος ως “κυρίαρχος και ιδιοκτήτης της φύσης” έχει ξεχάσει με τα γνωστά αποτελέσματα.
 Σκεφθείτε μόνο ότι ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερο μέρος, εάν ο άνθρωπος σεβόταν το φυσικό περιβάλλον και δεν το χρησιμοποιούσε ως πρώτη ύλη μιας ατέρμονης πορείας πλασματικής “προόδου” και περιβαλλοντικής καταστροφής.
 *Τι καλύτερο από μια βόλτα με το ποδήλατο
 Τα παιδιά αγαπούν τόσο πολύ τα ποδήλατά τους που θα μπορούσαν να γυρνούν με αυτά όλη μέρα αν είχαν κατάλληλο χώρο και τα αφήναμε ελεύθερα. Ας μιμηθούμε τα παιδιά και ας υποκαταστήσουμε το αυτοκίνητο με το ποδήλατο για να διανύσουμε κοντινές αποστάσεις.
 Μάλιστα οι οικογενειακές βόλτες αποτελούν έναν καταπλητικό τρόπο άσκησης και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογενείας, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων και μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη χρήση του αυτοκινήτου.
 *Διατηρείστε το περιβάλλον καθαρό και το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα χαμηλά
 Συχνά κάνουμε παρατηρήσεις στα παιδιά για να καθαρίζουν και να τακτοποιούν το δωμάτιό τους. Εμείς ως ενήλικες αναρωτηθήκαμε αν κάνουμε το ίδιο με το περιβάλλον; Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να μην πετάμε σκουπίδια στο δρόμο ή τόσο σημαντικό όσο το να αποφύγουμε τις περιβαλλοντικές καταστροφές μεγάλης κλίμακας όπως εκείνη που ρήμαξε τη ζωή ανθρώπων, ζώων και φυτών στον Κόλπο του Μεξικού.
 Γι’ αυτό ας ακολουθήσουμε τα παιδιά και ας ελαχιστοποιήσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
 *Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος επιτυγχάνεται με μικρές χειρονομίες
 Είναι τα μικρά πράγματα που μετρούν στη ζωή. Είναι αυτά που ενθουσιάζουν τα παιδιά. Μπορεί τα παιδιά να “πηδάνε από τη χαρά τους” όταν δέχονται ένα μεγάλο δώρο, αλλά περισσότερο τα εντυπωσιάζει το μέγεθος της συσκευασίας παρά το περιεχόμενο. Αυτή είναι μια απόδειξη ότι συχνά οι ενήλικες τους επιβάλλουμε τις ιδέες και την αισθητική μας.
 Τα παιδιά γίνονται χαρούμενα από την ανθρώπινη επαφή, το διάβασμα ενός παραμυθιού πριν κοιμηθούν, μια βόλτα στην εξοχή και τη συμμετοχή στο μαγείρεμα των μεγάλων παρά με τεράστιες πολύχρωμες συσκευασίες πλαστικών παιχνιδιών εξωτικής προέλευσης.
 *Ο θαυμασμός για τη Μητέρα Γη και οι δύσκολες ερωτήσεις
 Τα μικρά παιδιά εντυπωσιάζονται από τα εκπληκτικά δώρα της φύσης που οι μεγάλοι μάθαμε να αγνοούμε. Οι ερωτήσεις τους για το περιβάλλον δεν τελειώνουν: “πού καταλήγει το νερό;”, “γιατί τα λουλούδια μυρίζουν ωραία;”, “πώς μεγαλώνουν τα δέντρα;”.
 Η περιέργεια και οι ερωτήσεις για τη φύση μας βοηθούν να εκτιμήσουμε εκ νέου την αξία της και να συμβάλλουμε ο καθένας με τον τρόπο του για ένα καλύτερο περιβάλλον.
 econews
ΠΗΓΗ:http://prasino-hamomilaki.blogspot.gr/2013/05/paidia-kai-oikologia.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου