Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Το τεχνητό μαύρισμα


Είναι ασφαλές ή όχι το τεχνητό μαύρισμα;
alt
Η Δρ. Πέννυ Εμμανουήλ, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ στο Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης & Κυβερνήτης των Λεσχών Lions Ν. Ελλάδας και Νήσων, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, κατά πόσο θεωρείται επικίνδυνο το τεχνητό μαύρισμα (solarium), για την υγεία του δέρματός μας.
Τα τελευταία χρόνια επιστημονικές έρευνες έδειξαν την συσχέτιση του τεχνητού μαυρίσματος με την καρκινογέννεση (βασικοκυτταρικού και ακανθοκυτταρικού καρκίνου) και την πιθανή συσχέτιση με την αύξηση του κακοήθους μελανώματος, που εξαρτάται από την διάρκεια και την δόση της έκθεσης στην ακτινοβολία αυτή καθώς και τον φωτότυπο του ατόμου (ξανθά μαλλιά, γαλανά μάτια).
Επίσης η ηλιακή ακτινοβολία και κατ’ επέκταση και το τεχνητό μαύρισμα συμβάλλουν καθοριστικά στην φωτογήρανση.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) προειδοποιεί για τους κινδύνους του τεχνητού μαυρίσματος και ιδιαίτερα τα άτομα κάτω των 18 ετών δεν θα πρέπει να εκτίθονται καθόλου σε τεχνητές πηγές ακτινοβολίας.
Το πρόβλημα αυξάνει όταν τα άτομα που εκτίθονται σε τεχνητή ακτινοβολία πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, στην συνέχεια εκτίθονται και στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς μέτρα προστασίας (αντηλιακό, καπέλο κλπ.), πιστεύοντας ότι το τεχνητό μαύρισμα τους προστατεύει και έτσι παρατείνουν την παραμονή τους στον ήλιο με δυσάρεστα αποτελέσματα μακροχρόνια.
Το τεχνητό μαύρισμα τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά είναι μια επικίνδυνη πρακτική, μια που οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες. Η πολιτεία θα πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες γι αυτό και σε μερικές χώρες έχουν θεσπιστεί κανόνες λειτουργίας των χώρων που διαθέτουν εξοπλισμό για τεχνητό μαύρισμα.
Καταρχάς τα μηχανήματα πρέπει να τα χειρίζεται ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό που να υπολογίζει την μέγιστη ερυθηματώδη δόση (MED) και να  κρατάει τους χρόνους έκθεσης κάθε ατόμου ξεχωριστά, ανάλογα με τον φωτότυπο του δέρματός τους. Θα πρέπει τα άτομα που κάνουν χρήση τεχνητού μαυρίσματος να φορούν προστατευτικά γυαλιά για την προστασία των οφθαλμών από την ακτινοβολία.
alt
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έκθεση στην ακτινοβολία είναι αθροιστική και τα άτομα που συνηθίζουν να κάνουν τεχνητό μαύρισμα πρέπει να κρατάνε ατομικό ημερολόγιο έκθεσης.
Από επιστημονικής πλευράς θα πρέπει να ισχύει ότι και για το κάπνισμα! δηλαδή, να γίνεται ευρεία ενημέρωση του κοινού για τις βλαβερές συνέπειες του τεχνητού μαυρίσματος και η επιλογή να είναι ευθύνη του ενημερωμένου πολίτη χωρίς να παρασύρεται από τις επιταγές της μόδας.
Πρέπει δε να ληφθεί υπ όψιν ότι η χώρα μας έχει μεγάλη ηλιοφάνεια καθ όλη την διάρκεια του έτους και η χρήση τεχνητών μέσων μαυρίσματος μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική.

Δρ. Πέννυ Εμμανουήλ 
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Διευθύντρια ΕΣΥ στο Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης &
Κυβερνήτης των Λεσχών Lions Ν. Ελλάδας και Νήσων

www.emmanouil.com.gr


Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
ΠΗΓΗ:http://www.ygeiaonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9461&catid=135

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου