Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Κτίσμα τελέσεως Αγιασμού


agiasmos-aris
Το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, μετά την Επανάσταση του 1821 και την ενεργή συμμετοχή των Πατμίων "ψυχή τε και σώματι" , βρίσκει το νησί μας να εξαρτάται πλέον από την ναυτοσύνη του. Οι εμπορικές παροικίες το ενισχύουν και το αναδεικνύουν. Ο οικισμός της Χώρας έχει πλέον διαμορφωθεί με τις δύο μεγάλες πλατείες του, της Αγίας Θεοκτίστης της Λεσβίας, ή Αγια Λεβιάς και της Λόζας, ή Εμμανουήλ Ξάνθου πολύ αργότερα.

Σ΄αυτό το χρονικό και κοινωνικό πλαίσιο εντάσσεται και η ανέγερση ενός εκκλησιαστικού μνημείου, το οποίου η ιστορία θα αναδειχτεί για πρώτη φορά με ειδική ανακοίνωση στο ΙΗ πολιτιστικό Συμπόσιο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου από το μέλος του Δ.Σ. της, συμπατριώτη μας δημοσιογράφο Αριστείδη Ε. Μιαούλη. Πρόκειται, όπως μας πληροφορεί ο κ. Μιαούλης, για το κτίσμα του Αγιασμού που κοσμεί την ΝΑ πλευρά της ιστορικής πλατείας της Αγιά Λεβιάς στη Χώρα. Εκεί, που κάθε Νέα Τρίτη γίνεται ο Αγιασμός με την βάπτιση των Τιμίων Λειψάνων που βρίσκονται θησαυρισμένα στο σκευοφυλάκιο της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
Μετά από πολύμηνη έρευνα και σε συνεργασία με επιστήμονες του είδους "αποκρυπτογραφήθηκαν" τα ... μυστικά του και για πρώτη φορά αποκαλύπτονται. Έχει κτιστεί το 1831 και εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου με δωρεά της μεγάλης Ηπειρωτικής οικογένειας των ευεργετών Ζωσιμάδων, μέλη της οποίας όπως ο Νικόλαος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της λίστας των " προστατών, ευεργετών και εφόρων" της Πατμιάδας του Γένους Μεγάλης Σχολής μας. Απαντώντας στη διάρκεια της έρευνας στο ερώτημα "πως προέκυψε αυτή η χορηγία" συμπεραίνουμε πως αυτή οφείλεται στον Πάτμιο αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Συχνή πνευματικού πατέρα των Ζωσιμάδων, στην πόλη Νίζνι της Ρωσίας, όπου διέμενε , και εκεί εκοιμήθη το 1855 και του οποίου η παρέμβαση και οι παρακλήσεις για ενίσχυση της Πατμιάδας Μονής υπήρξε καταλυτική, άλλοτε επιτυγχάνοντας και άλλοτε όχι την οικονομική ενίσχυση της Σχολής και του ορφανοτροφείου της Πάτμου.
Οι Πάτμιοι, πάντως, ευχαριστούν τον μεγάλο ευεργέτη τοποθετώντας την επιγραφή πάνω από το μνημείο, αρκετά ευανάγνωστη, παρά τα 182 χρόνια από την τοποθέτησή της, υπογραμμίζοντας, σε μετάφραση, πως ..." πρόκειται για μια δεξαμενή, παρόμοια με την Κολυμπήθρα του Σιλωάμ, που προσφέρει άφθονη την θεία Χάρη σε όσους την επιζητούν" και " δέονται προς Εκείνον υπέρ των κτητόρων". Περισσότερα στοιχεία θα ανακοινωθούν στο ΙΗ Συμπόσιο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου που θα γίνει στη Ρόδο το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου 2013 και θα είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την καθιέρωση του όρου "Δωδεκάνησος" με τη σημερινή γεωγραφική του κάλυψη.
ΠΗΓΗ:http://www.patmostimes.gr/index.php/category/politismos/5648-agiasmos

1 σχόλιο:

  1. Δεχθήκαμε ένα μήνυμα από "Ανώνυμον" ότι "Αντίστοιχο υπάρχει και στην πλατεία της Λόζας απέναντι από το δημαρχείο", αλλά επειδή ήταν, προφανώς κατά λάθος σε άλλη ετικέτα, το μεταφέραμε εδώ. ΄Οντως υπάρχει και στη Λόζα, εντοιχισμένο στην οικία του "ΚΑΛΛΙΓΆ". Να σημειωθεί ότι παλαιότερα, ο Αγιασμός ετελείτο πότε στη μια πλατεία και πότε στην άλλη. Αν δηλ. ο Νιπτήρας ετελείτο στη Λόζα, ο Αγιασμός στην Αγιά Λεβιά. Την επόμενη χρονιά το αντίθετο. Τα τελευταία βέβαια χρόνια, λόγω χώρου, τελείται στη Λόζα.









    νι

    ΑπάντησηΔιαγραφή