Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Το παντζάρι

alt

Ο χυμός παντζαριού ρίχνει
την αρτηριακή πίεση


 
Η παρατεταμένη υψηλή πίεση του αίματος αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Η κατανάλωση μιας κούπας χυμού παντζαριού κάθε μέρα μπορεί να ρίξει την υψηλή πίεση του αίματος και μάλιστα γρήγορα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Λονδίνου «Queen Mary», με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Amrita Ahluwalia, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα υπέρτασης «Hypertension», μελέτησαν 15 ασθενείς που είχαν υψηλή πίεση 140 έως 150 χιλιοστόμετρα υδραργύρου (mmHg) και δεν έπαιρναν αντι-υπερτασικά φάρμακα.
alt
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι εθελοντές έπιναν 250ml παντζαροχυμό, έριχναν την πίεσή τους κατά 10 mmHg. Η υποχώρηση της πίεσης γίνεται αισθητή τρεις έως έξι ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού, ενώ είναι ανιχνεύσιμη και την επόμενη μέρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ευεργετική δράση του παντζαριού οφείλεται στα νιτρικά άλατα που αυτό περιέχει και τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου μέσα στο αίμα. Αυτό το αέριο, με τη σειρά του, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια η πίεση να πέφτει.
Μια παρενέργεια της κατανάλωσης του παντζαριού μπορεί να είναι ότι τα ούρα θα αποκτήσουν ροζ απόχρωση. Τα νιτρικά άλατα υπάρχουν στο έδαφος και αποτελούν πολύτιμες θρεπτικές ουσίες για τα φυτά, τις οποίες απορροφούν μέσω των ριζών τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
ΠΗΓΗ:http://www.ygeiaonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9302&catid=64

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου