Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Εκκλησιαστική εκπαίδευση




Από το «μηδέν» η εκκλησιαστική εκπαίδευση
Το υπουργείο εξετάζει κόστος, ωρολόγια προγράμματα και περιεχόμενα σπουδών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Επιτροπή για να  συλλέξει και να επεξεργαστεί στοιχεία που αφορούν στην Δευτεροβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση καθώς και θέματα επιμόρφωσης του Ιερού Κλήρου συγκρότησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, με σκοπούς:
Α) Να αποτυπώσει την υπάρχουσα κατάσταση και το κόστος του Δευτεροβάθμιου Εκκλησιαστικού Εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος Επιμόρφωσης του Ιερού Κλήρου.
Β) Να διατυπώσει προτάσεις προς την Πολιτεία για την αναβάθμιση αμφοτέρων.
Γ) Να εκπονήσει πρόταση για νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, με ανανεωμένοπεριεχόμενο σπουδών, για την Δευτεροβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.
Η διατύπωση των προτάσεων καθώς και τυχόν αναγκαίων νομοθετικών παρεμβάσεων θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν θέματα κόστους και διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού υπό το πρίσμα των ειδικών δημοσιονομικών αναγκών της χώρας αλλά και της θεμελιώδους υποχρέωσης της Πολιτείας να υποστηρίζει αποτελεσματικά ένα εκπαιδευτικό σύστημα για την ανάδειξη και κατάρτιση Κληρικών και Λαϊκών Στελεχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και χριστιανικού ήθους, ικανών να ανταποκριθούν επιτυχώς στις σύγχρονες απαιτήσεις της Ελληνόφωνης Ορθοδοξίας σε όλο τον κόσμο. Στόχος επίσης είναι το Εκκλησιαστικό Εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος να αποτελέσει
πρότυπο μεταξύ αντίστοιχων Εκκλησιαστικών Εκπαιδευτικών συστημάτων άλλων χωρών.
Η «Επιτροπή για την Αναβάθμιση του Εκκλησιαστικού Εκπαιδευτικού Συστήματος» θα συντάξει και θα υποβάλλει στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων έκθεση με τα ως άνω αναφερόμενα στοιχεία και χαρακτηριστικά καθώς και όποια άλλα κριθούν αναγκαία από την Επιτροπή, μέχρι την 1/4/2013.
Η «Επιτροπή για την Αναβάθμιση του Εκκλησιαστικού Εκπαιδευτικού Συστήματος» αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:
1. Μάριο Μπέγζο, Καθηγητή Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας του Τμήματος Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών
2. Αικατερίνη Γαλώνη, Διευθύντρια του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου –Λυκείου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης, κλάδου ΠΕ 02, Διδάκτορα Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης
3. Άγγελο Βαλλιανάτο, Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ 01
4. Γεώργιο Στριλιγκά, Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ 01
5. Σταύρο Γιαγκάζογλου, Σύμβουλο Α’ του Υπουργού Παιδείας και
Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
6. Ιωάννη Κατσαρό, Σχολικό Σύμβουλο Δημοτικής Εκπαίδευσης, Διδάκτορα Διοίκησης της Εκπαίδευσης
7. Βασιλική Κεραμίδα, Πτυχιούχο Θεολογικής Σχολής, Ειδική Επιστημονική Συνεργάτιδα του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων
 Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε  ο κ. Μάριος Μπέγζος, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.
Γραμματέας της Επιτροπής   η κ. Βασιλική Κεραμίδα με αναπληρώτρια την κ. Ευτυχία Μητσοπούλου, κλάδου ΠΕ 13, Ειδική
Σύμβουλο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων.
Η Επιτροπή θα συνεδριάζει στο κτήριο της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού , στο Μαρούσι επί της οδού Α. Παπανδρέου 37 ή όπου αλλού κριθεί αναγκαίο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής.
Ο Πρόεδρος ή/και τα μέλη της Επιτροπής , για τη διαμόρφωση καλύτερης άποψης για το αντικείμενο των εργασιών τους , μπορούν να ζητούν κάθε στοιχείο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες καθώς και να πραγματοποιήσουν κατά τόπους επισκέψεις σε εκπαιδευτικές μονάδες. 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

προς τον κ. Υπουργό Παιδείας

και προς κάθε αρμόδιο:


Πάλι «από το μηδέν»;
Εξοχώτατε κ. Υπουργέ,
      Με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό Σας και προς το αξίωμά Σας, θα παρακαλούσα να μου επιτρέψετε να εκφράσω την  αγωνία μου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Φοίτησα στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή (επτά ολόκληρα σχολικά έτη, 1955-1962). 
Την εποχή εκείνη φοιτούσαμε 300-350 μαθητές, από όλη την  Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό (Συρία, Κένυα, Ουγκάντα κ.λ.π.). ΄Ηταν χρόνια δύσκολα. Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα, όχι μόνο τα αναπολώ, αλλά και βροντοφωνάζω: «Μακάρι η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση,  να ήταν  σήμερα, όμοια με την  εποχή εκείνη».
Το σχολικό έτος 1973 – 1974 διορίστηκα ως Θεολόγος καθηγητής στην «τροφό Πατμιάδα"  από την  οποία και συνταξιοδοτήθηκα στις 30 Ιουνίου 2011, δηλαδή μετά από τριάντα επτά (37) και πλέον έτη, από τα οποία τα είκοσι δύο (22) σχεδόν, διετέλεσα Σχολάρχης στην ίδια πάντα Σχολή.
Πάλι λοιπόν από  «από το μηδέν»; κ. Υπουργέ;
Μια ολόκληρη ζωή πέρασα στην  Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και δυστυχώς δεν αξιώθηκα να δω πραγματοποιήσιμες τις ελπίδες και τις προσδοκίες μου, τις προσδοκίες   όλων όσων αγωνιστήκαμε να κρατήσουμε αυτούς τους φάρους της Παιδείας και της Εκκλησίας. ΄Ολο συμβούλια, όλο επιτροπές, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μάλλον, όπως αποδείχθηκε, βαδίζαμε "από το κακό στο χειρότερο"!
Μακάρι επί των ημερών Σας, να γίνει το ¨Θαύμα¨.
Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι τα πρόσωπα που απαρτίζουν την Επιτροπή είναι αξιόλογα, με Πανεπιστημιακούς τίτλους κ.λ.π. και ικανή παιδαγωγική εμπειρία.  Δεν αισθάνομαι όμως ικανοποίηση. Διαπιστώνω ότι από τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς των Εκκλησιαστικών Σχολών, μόνο η Διευθύντρια του Εκκλησιαστικού Λυκείου Νεαπόλεως κα Γαλώνη συμμετέχει. Δεν γνωρίζω, αν από τα υπόλοιπα μέλη κάποιος έχει τελειώσει Εκκλησιαστική Σχολή και μάλιστα να έχει διατελέσει και τρόφιμος του  Οικοτροφείου της. Θεωρώ ότι ένας απόφοιτος Εκκλησιαστικής Σχολής διαθέτει άλλη εμπειρία και η παρουσία του στην Επιτροπή θα είναι πολύτιμη.
Υπουργέ μου,
σημειώνω και μια επιπλέον παράλειψη, σοβαρή μάλιστα κατά την ταπεινή μου άποψη. Πού είναι το ευλογημένο Ράσο; Πρόκειται για Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Υπάρχουν  τόσοι και τόσοι Κληρικοί, απόφοιτοι Εκκλησιαστικών Σχολών, οι οποίοι διακονούν και την  Εκκλησία και την Εκπαίδευση επάξια. Μήπως πρέπει να επανασυγκροτηθεί η Επιτροπή; Καλό θα είναι.
Τα Εκκλησιαστικά Σχολεία έχουν προσφέρει άπειρες υπηρεσίες στην Εκκλησία και το ΄Εθνος. Διέρχονται κρίση. Πρέπει να ξαναβρούν την  αποστολή τους. Να επαναφέρετε την Τετάρτη τάξη στο Λύκειο. Να ξαναλειτουργήσει το Οικοτροφείο υπό τη Διεύθυνση του Σχολείου. Να διοριστεί μόνιμο, διδακτικό και υπαλληλικό, προσωπικό που να διαπνέεται από Εκκλησιαστικό φρόνημα. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την όσο το δυνατόν αρτιότερη, από κάθε πλευρά, λειτουργία τους.
Με την ελπίδα, ότι κάτι καλό θα προκύψει γι΄ αυτά τα ευλογημένα Σχολεία,
Σας καταθέτω τον σεβασμό μου και την εκτίμησή μου,
Μελιανός Ματθαίος
Επίτιμος Σχολάρχης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης

2 σχόλια:

  1. Με πολλή συγκίνηση διαβάσαμε αυτό το άρθρο και ελπίζω με την ίδια συγκίνηση να το δει και ο Υπουργός. Όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο... Ο Θεός να βάλει το χέρι Του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. anarvtiemai pws mporei na symvallei se aytin tin epitropi i kyria keramida ... poia i sxesi tis me ta ekklisiastika lykeia ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή