Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών



Έτη δίχως έπη!..


Συντάχθηκε από την Romfea.gr 



Επτά Φεβρουαρίου 2008, μνήμη του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω: Η... προσγειωμένη απογείωση• «Ευλογητός ο Θεός...».
Επτά Φεβρουαρίου 2013: Το ανθρωποκεντρικό Έργο με λεπτότητα, σεμνότητα και διάκριση προάγεται προς δόξαν του «πραέως και ταπεινού τη καρδία» Κυρίου.  
 Δεν ηχούν κύμβαλα, τυμπανοκρουσίες, δεν παιανίζουν φιλαρμονικές.
Ηχεί μόνον ο ήχος της καρδιάς η οποία –στο σταυρόλεξο της ανθρωπιάς– αγαπά κατακορύφως και οριζοντίως τον Θεό και τον συνάνθρωπο (προϋπόθεση το ένα του άλλου).
Χριστοπαράδοτος ο λόγος της σεμνής φιλανθρωπίας «Μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου» (Ματθ. στ΄ 3) και ο εις τύπον και τόπον Του επαξίως ευρισκόμενος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζει εφαρμόζοντας το χωρίον, όπως το έπραττε κατ’ αρχήν εις το χωρίον του τα Οινόφυτα κοντά στον κυρ-Αναστάση και την κυρα-Δήμητρα, ακολούθως στο ευρύτερο πεδίο σε κάθε πόλη και χωρίον της Εκκλησίας των Βοιωτών και τώρα, θεία συνάρσει, στο ευρύτατο επίπεδο, σε κάθε μεγαλούπολη και χωρίον «πάσης Ελλάδος» όπου τον έταξε η Θεία Πρόνοια «εν δυσχειμέροις καιροίς».
Αυτός «ο κόσμος ο μικρός ο μέγας», η ευλογημένη πατρίδα μας, ευτύχησε στην δύσκολη καμπή της Ιστορίας της να τον έχει προκαθήμενο της ευσεβείας και της ικεσίας της, δικό της Κυρηναίο, πρώτον εκπρόσωπο των συνανθρώπων προς τον Θεό και όχι εκπρόσωπο του ανενδεούς Θεού προς τους συνανθρώπους, όπως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έχει τονίσει σ’ έναν από τους μετρημένους –με την διττήν έννοια– μεστούς λόγους του.
Όντως μακάριοι, που εκείνος προς Εκείνον θεοπειθώς μας εκπροσωπεί, ανεβάζοντας τα χέρια και κατεβάζοντας του Θεού το έλεος.
Υιική ευχή και προσευχή μας να τον αξιώνει ο Θεός πάμπολλα έτη, έτι και έτι να το κάνει, έτη δίχως έπη των χειλέων, παρά μόνο με έπη της πυρακτωμένης πατρικής καρδιάς που ξέρει να γράφει «έπη», λέγοντας λίγα λόγια στον συνάνθρωπο για τον Θεό –κατ’ ουσίαν δείχνοντάς Τον με το θεάρεστο Έργο– και πολλά λόγια στον Θεό για μας...
Μανώλης Μελινός
Θεολόγος-συγγραφέας
ΠΗΓΗ:  http://www.romfea.gr/a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου