Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Αορτικής βαλβίδα.

Τι είναι η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας;
 
altΟ Γεώργιος Φιλιππάκης, Χειρουργός Θώρακος (Καρδιοχειρουργός), Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, όλα - όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας.

Η χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας έχει ως σκοπό να αντικαταστήσει την αορτική βαλβίδα στην καρδιά σας.

Τι είναι η αορτική βαλβίδα;

● Το αίμα εξωθείται από την καρδιά στην αορτή, που είναι το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο του αίματος μέσω μιας βαλβίδας, που λέγεται αορτική βαλβίδα. Αυτή ανοίγει, ώστε το αίμα να μπορεί να ρέει προς την περιφέρεια. Όταν η εξώθηση της καρδιάς σταματήσει (διαστολική φάση), η βαλβίδα κλείνει, εμποδίζοντας την παλινδρόμηση του αίματος προς την καρδιά. Όταν η αορτική βαλβίδα δεν ανοίγει ή δεν κλείνει σωστά έχουμε αντίστοιχα στένωση ή ανεπάρκεια. Όταν η στένωση ή η ανεπάρκεια είναι μεγάλου βαθμού ή έχουν αρνητική επίδραση στη λειτουργία της αντλίας της καρδιάς , η βαλβίδα πρέπει να αντικατασταθεί.

Πως γίνεται η αντικατάσταση της βαλβίδας;

● Γίνεται με μία μεγάλη τομή κατά μήκος του στέρνου, μήκους 25 περίπου εκατοστά. Από κάτω ακριβώς βρίσκεται η καρδιά και η αορτή. Στη συνέχεια ο ασθενής συνδέεται με ένα μηχάνημα παράκαμψης καρδιάς-πνεύμονα (heart-lung machine) ή αλλιώς αντλία παράκαμψης. Η καρδιά στη συνέχεια σταματάει να λειτουργεί με τη χορήγηση ειδικών διαλυμάτων. Αυτή η μηχανή κάνει το έργο της καρδιάς, ενώ η καρδιακή λειτουργία έχει διακοπεί. Στη συνέχεια αφαιρείται η πάσχουσα βαλβίδα και αντικαθίσταται από μία προσθετική βαλβίδα, που μπορεί να είναι μεταλλική ή βιολογική. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διαρκέσει 3-5 ώρες.

Τύποι βαλβίδων

Μηχανική - κατασκευασμένες από τεχνητά υλικά, όπως το τιτάνιο ή κεραμικό. Οι βαλβίδες αυτές δε φθείρονται με το χρόνο, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει κανείς αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin) για το υπόλοιπο της ζωής του.

Βιολογική - κατασκευασμένη από ζωικό ιστό. Αυτές οι βαλβίδες έχουν διάρκεια ζωής 10 με 12 χρόνια, αλλά δε χρειάζεται να λαμβάνει κανείς αντιπηκτικά. Το μειονέκτημα είναι ότι η βαλβίδα θα χρειαστεί να αντικατασταθεί μετά 10-15 χρόνια.

Τι είδους βαλβίδα να προτιμήσω;

Γενικά εάν είστε πάνω από 65, έχετε ένδειξη για τοποθέτηση βιολογικής βαλβίδας. Σε νεώτερους ασθενείς προτιμώνται οι μεταλλικές βαλβίδες, λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής τους. Εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που προτίθενται να μείνουν έγκυος, οι οποίες κατά κανόνα πρέπει να λαμβάνουν βιολογικές βαλβίδες, καθώς και κάποιες άλλες κατηγορίες ασθενών. Το κύριο μειονέκτημα των μεταλλικών βαλβίδων είναι ότι κανείς πρέπει να παίρνει αντιπηκτικά, δηλαδή φάρμακα που αραιώνουν το αίμα, για το υπόλοιπο της ζωής του. Τα φάρμακα αυτά ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για αυτόματες αιμορραγίες και θρομβοεμβολικά επεισόδια, είναι όμως άκρως απαραίτητα για ασθενείς με μεταλλικές βαλβίδες. Οι ασθενείς πρέπει να ελέγχουν το βαθμό αραίωσης του αίματος (INR) τακτικά για όλη τους τη ζωή. Οι ασθενείς με βιολογικές βαλβίδες δε χρειάζεται να παίρνουν αντιπηκτικά, όμως όπως προανέφερα, χρειάζονται να αντικατασταθούν μετά 10-15 χρόνια. Ποιο είναι το δίλημμα: Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν νέο ασθενή που χρειάζεται αορτική βαλβίδα και ο οποίος ζει σε μια απομεμακρυσμένη περιοχή, όπου το πλησιέστερο νοσοκομείο απέχει 3 ώρες με το αυτοκίνητο. Τι βαλβίδα να του βάλουμε; Προσωπικά θα θεωρούσα σωστότερο, να του βάλω μία βιολογική βαλβίδα, γιατί ο κίνδυνος επιπλοκών χωρίς σωστή ρύθμιση του INR, σε μεταλλικές βαλβίδες, είναι σημαντικός.
alt

Η τελική επιλογή θα γίνει μετά από συζήτηση με τον ασθενή

Άλλες εξειδικευμένες επεμβάσεις στην αορτική βαλβίδα, όπως είναι οι επεμβάσεις Jacoub και David, που διατηρούν την αορτική βαλβίδα του ασθενούς, γίνονται σε επιλεγμένες περιπτώσεις.
Γιατί και πότε πρέπει να αλλάξω την αορτική βαλβίδα;

Η αορτική βαλβίδα πρέπει να αντικατασταθεί όταν η ανεπάρκεια ή η στένωσή της προκαλούν συμπτώματα, όπως στηθάγχη (πόνος στο στήθος), δύσπνοια (λαχάνιασμα), λιποθυμία ή ζάλη. Αλλά και όταν δεν παρουσιάζονται συμπτώματα, όταν έχει επηρεαστεί η καρδιακή λειτουργία. Όταν η βλάβη της βαλβίδας προκαλεί συμπτώματα ή μείωση της καρδιακής λειτουργίας, γενικά πρέπει αυτή να αντικαθίσταται , γιατί μειώνεται τότε το προσδόκιμο επιβίωσης.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω πριν το χειρουργείο;

● Υπερηχογράφημα καρδιάς (θα δείξει το βαθμό της βλάβης στη βαλβίδα και το πόσο έχει επηρεαστεί η αντλία της καρδιάς.
● Στεφανιογραφία (θα δείξει τυχόν συνυπάρχουσες στενώσεις των στεφανιαίων αρτηριών, που είναι οι αρτηρίες που αρδεύουν με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά τον καρδιακό μυ)

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του χειρουργείου;

Η θνητότητα είναι γενικά μικρή. Πιθανές επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν είναι:

● Αρρυθμίες (διαταραχές του ρυθμού της καρδιάς)
● Φλεγμονή ή κακή επούλωση της τομής
● Μόλυνση της προσθετικής βαλβίδας (ενδοκαρδίτιδα, απαιτεί συνήθως νέα χειρουργική επέμβαση)

● Νεφρική ανεπάρκεια

● Απώλεια μνήμης και απώλεια της πνευματικής διαύγειας

● Εγκεφαλικό επεισόδιο

Τι πρέπει να προσέχω γενικά μετά;
Πάντα θα πρέπει να αναφέρετε σε οποιοδήποτε γιατρό επισκέπτεσθε ότι έχετε προσθετική βαλβίδα. Πρέπει επίσης να λαμβάνετε αντιβίωση πριν από οδοντιατρικές εργασίες ή άλλες τυχόν επεμβάσεις.
Γεώργιος Φιλιππάκης
Χειρουργός Θώρακος (Καρδιοχειρουργός)
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

e-mail: gphilippakis@hotmail.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
ΠΗΓΗ: http://ygeiaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου