Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

" Ο κυκλώνας" ... της Πάτμου


Η Πάτμος και ο"Κύκλος

της Πάτμου".

Του Γιώργου Καρακατσάνη
Έκπληκτη έμεινε η κοινή γνώμη του νησιού μας και όχι μόνο από τις πρόσφατες ανακοινώσεις των διωκτικών αρχών για τις δραστηριότητες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Κύκλος της Πάτμου". Η εν λόγω Μ.Κ.Ο., αποτελούμενη από μεγαλοσχήμονες που υποτίθεται πως είναι ευαισθητοποιημένοι στα προβλήματα του περιβάλλοντος, διοργάνωσε πολυτελείς κρουαζιέρες σε εξωτικά μέρη του πλανήτη, από τον Βόρειο Πόλο μέχρι τον Αμαζόνιο, όπου μεταξύ τυριού και αχλαδιού έγιναν θεωρητικές συζητήσεις για τα προβλήματα του περιβάλλοντος, εισπράττοντας για την διοργάνωσή τους ουκ ολίγα εκατομμύρια ευρώ.
Βέβαια, σε πρακτικό επίπεδο οι υπεύθυνοι του "Κύκλου της Πάτμου" ουδόλως ασχολήθηκαν με τα προβλήματα του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος στο νησί μας, για το οποίο υποτίθεται πως κόπτονταν. Δεν τους άγγιξε η διάθεση ανεπεξέργαστων λυμάτων στη θάλασσα. Δεν τους πείραξε η ανυπαρξία αποχετευτικού δικτύου σε οικισμούς του νησιού. Δεν τους προβλημάτισε η ανεξέλεγκτη διάθεση των πάσης φύσεων στερεών αποβλήτων σε χωματερή. Δεν ενοχλήθηκαν από τα καλώδια που προκαλούν οπτική ρύπανση σε κάθε γωνιά της Χώρας και όχι μόνο. Τα προβλήματα αυτά, η επίλυση των οποίων απαιτεί χρήματα, συστηματική δουλειά και επισταμένη φροντίδα, τους άφησαν παγερά αδιάφορους. Οι θεωρητικές αναλύσεις ήταν πιο εύκολες...
Κατά την άποψή μας, η έρευνα των διωκτικών αρχών δεν πρέπει να περιοριστεί στα μέλη της Μ.Κ.Ο., αλλά να επεκταθεί και στους αρμοδίους των κρατικών αρχών που ενέκριναν την εκταμίευση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για τις δραστηριότητές της, χωρίς να διενεργείται κανείς έλεγχος, ούτε καν για το αν τελικά αυτές πραγματοποιήθηκαν! Η ευκολία με την οποία εκταμιευόταν κρατικό χρήμα για τις πραγματικές και εικονικές εκδηλώσεις του "Κύκλου της Πάτμου" αποτελεί μια ακόμα ψηφίδα του παζλ που δείχνει γιατί φθάσαμε ως εδώ.
Κάποια από αυτούς τα μέλη του "Κύκλου της Πάτμου" είναι βέβαιο ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους στο νησί το ερχόμενο Πάσχα ή το καλοκαίρι. Θα έλθουν και πάλι εδώ με τον αέρα του (ψευτο)αριστοκράτη, θα επιζητούν πρωτοκαθεδρίες, θα μας κάνουν κηρύγματα, θα ασκούν υψηλή κριτική. Ίσως η καλύτερη αντιμετώπισή τους να είναι η περιφρόνηση και το γύρισμα της πλάτης.
Το βασικό δίδαγμα, όμως, που πρέπει να αντλήσουμε από την υπόθεση αυτή βρίσκεται σε ένα άλλο σημείο: Ενώ σχεδόν όλοι οι συντελεστές αυτού του εγχειρήματος προέρχονται από την Αθήνα, δεν ονόμασαν την οργάνωσή τους "Κύκλος της Αθήνας" ή "Φίλοι του Περιβάλλοντος" ή κάτι σχετικό. Αντίθετα, ενώ ούτε κατάγονται από την Πάτμο, ούτε προσέφεραν τίποτα σε αυτήν, καπηλεύθηκαν το όνομά της. Γιατί; Πιθανότατα προκειμένου να εκμεταλλευθούν την αίγλη και το ειδικό βάρος που φέρει το όνομα "Πάτμος".
Και το αμείλικτο ερώτημα που τίθεται είναι: Άραγε, εμείς έχουμε εκμεταλλευθεί αυτό το πλεονέκτημα; Έχουμε χρησιμοποιήσει το όνομα "Πάτμος", τα νοήματα που περικλείει και τους συνειρμούς που φέρνει για να χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι και να διεκδικήσουμε αυτά που της ανήκουν;
ΠΗΓΗ: http://www.patmostimes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου