Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Προσκυνηματικός Τουρισμός:


Ξενοδοχεία μόνον για πιστούς
Άννα Σεμιόνοβα, Ιζβέστια

Δίκτυο ειδικών ξενοδοχείων που θα απευθύνονται στους πιστούς, οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν ορθόδοξους ναούς και μοναστήρια, σκοπεύουν να δημιουργήσουν η ρωσική Εκκλησία, σε συνεργασία με το κράτος και ιδιώτες.
Το ρεσεψιόν του πρώτου επισήμου ξενοδοχείου της Ρωσικής Εκκλησίας "Ντανίλοφσκαγια". 
    'Ετοιμες να βοηθήσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, για να αναπτυχθεί ο προσκυνηματικός Τουρισμός, είναι το κράτος, ανέφερε στην «Ιζβέστια» ο επικεφαλής της Επιτροπής Τουρισμού και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων της Μόσχας, Σεργκέι Σπιλκό. Ο ίδιος, τόνισε ότι η διαμονή στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία θα πρέπει να είναι φτηνή, καθώς και ότι αυτά θα πρέπει να δέχονται εκπροσώπους όχι μόνο μιας Θρησκείας.
Σήμερα η πρωτεύουσα διαθέτει μόνο ένα ξενοδοχείο που ειδικεύεται στην υποδοχή προσκυνητών. Πρόκειται για το «Universitetskaya», ένα ανακαινισμένο κτίριο που παλαιότερα στεγαζόταν οικοτροφείο. Όπως διευκρίνισε η διευθύντριά του, Ελένα Βασένκο, τα ξενοδοχεία αυτού του είδους διαφέρουν από τα συνηθισμένα ως προς το ότι διαθέτουν ναό στην αυλή και δωμάτιο για προσευχή σε κάποιον από τους ορόφους τους. Διευκρινίζει ακόμη, ότι τα εστιατόριά τους έχουν νηστήσιμο μενού, στα δωμάτια υπάρχουν εικόνες Αγίων, ενώ διατίθενται περιοδικά θρησκευτικού περιεχομένου. Στο «Universitetskaya» λειτουργεί επίσης προσκυνηματικό κέντρο που οργανώνει εκδρομές σε ιερούς τόπους, ακόμη και του εξωτερικού. Η κ. Βασένκο ανέφερε ότι η περίοδος με τους περισσότερους επισκέπτες είναι η παραδοσιακή για τη Μόσχα τουριστική σεζόν. Δηλαδή, το φθινόπωρο και ο χειμώνας, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών εορτών δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κίνηση.
Ο Σπιλκό επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία δημιουργίας ξενοδοχείων στη Μόσχα για τους προσκυνητές έχει ήδη ξεκινήσει. Την προηγούμενη εβδομάδα η Πολεοδομία έδωσε τη συγκατάθεσή της να κατασκευαστεί ξενοδοχείο και ένα παρεκκλήσι μαζί με ένα χώρο για προσευχή δίπλα από το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Σκέπης στην οδό Ταγκάνσκαγια. Υπολογίζεται ότι το ξενοδοχείο θα καταλαμβάνει έκταση περίπου 9,6 χιλ. τ.μ., ενώ το παρεκκλήσι και ο χώρος προσευχής, 500 τ.μ. Επίσης, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ 1,5 χιλ. τ.μ., καθώς και υπαίθριου χώρου στάθμευσης.
       Η Εκκλησία.                                                                                          
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης της Ρωσίας, διάκονο Αλεξάντρ Βολκόφ, λόγω της ιδιαιτερότητας των επισκεπτών για τους οποίους προορίζονται τα ξενοδοχεία που θα ανεγερθούν, θα στοιχίσουν λιγότερο στην κατασκευή τους από ότι τα συνηθισμένα. Ο κ. Βολκόφ αναφέρει επίσης, ότι οι τουρίστες αυτοί έχουν λιγότερες απαιτήσεις, ενώ παράλληλα μια θετική παράμετρος είναι ότι τα ξενοδοχεία μπορούν να γίνουν μακριά από το θόρυβο και τους κάθε είδους «πειρασμούς» που χαρακτηρίζουν το κέντρο της πόλης. Εφόσον όμως οι περισσότεροι ναοί και τα μοναστήρια βρίσκονται στο κέντρο της Μόσχας, κάποια από τα νέα ξενοδοχεία πιθανόν να δημιουργηθούν στο ήδη υπάρχον πολεοδομικό σύστημα, και επομένως, δεν θα σταθεί εφικτό να ικανοποιηθούν όλες οι παράμετροι που χαρακτηρίζουν το σκοπό της ύπαρξής τους.
Ο κ. Βολκόφ πρόσθεσε πως τα ξεχωριστά ξενοδοχεία για προσκυνητές είναι απαραίτητα, διότι «τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες αυτού του είδους των τουριστών, όσον αφορά τη διατροφή και το ημερήσιο πρόγραμμα εξυπηρέτησης». Όπως λέγει, τα ξενοδοχεία αυτά θα είναι χρήσιμα και τις ημέρες των θρησκευτικών εορτών: «Μόνο στο μοναστήρι της Αγίας Σκέπης, συρρέουν καθημερινά για να προσκυνήσουν τα οστά της Αγίας Ματρόνας της Μοσχοβίτισσας χίλιοι προσκυνητές, καθώς αυτή περιλαμβάνεται μεταξύ των πιο σεβαστών Αγίων της Μόσχας και της Ρωσίας».
 Η εκτελεστική διευθυντής της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας, Μάγια Λομίτζε, δήλωσε ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία πρέπει να αναπτύσσεται με συμμετρία. «Η δημιουργία ξενοδοχειακής αλυσίδας για προσκυνητές είναι καλή ιδέα, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι η εξασφάλιση μιας οικονομικής διαμονής για όλους τους τουρίστες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ειδικό του «Οικονομικού Ινστιτούτου της πόλης», Ντενίς Βιζγκαλόφ, τα ξενοδοχεία προσκυνητών θα προωθήσουν διεθνώς την εικόνα της Μόσχας ως πνευματικής πρωτεύουσας του ρωσικού κόσμου: «Η πόλη έχει χιλιάδες εκκλησίες, τα 2/3 των οποίων αποτελούν τόπους μοναδικής ιερότητας για του ορθοδόξους, καθώς και αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημεία». 
Πηγή: danilovsky.ru
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:   http://rbth.gr/articles/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου